Boost je vergaderbrein | C/A Planner

Boost je vergaderbrein

Frank zit op een meeting en krijgt plots een dipje. Hij heeft zich voorgenomen om minder suiker te eten – want dat is erg in tegenwoordig – maar die schaal vol lekkers bij het koffieapparaat lijkt nu toch wel heel aantrekkelijk ... en bovendien wordt het steeds moeilijker om met zijn gedachten bij de vergadering te blijven. Uiteindelijk bezwijkt Frank onder de druk en zweert hij dat hij vanaf morgen echt meer op z'n eten zal letten.

Er zit een beetje Frank in elk van ons. We worden de laatste tijd om de oren geslagen met advies om gezonder en bewuster te leven, maar weinigen weten ook dat wat je eet een directe impact kan hebben op je concentratievermogen en op je werkprestaties. Gezonder eten zorgt ervoor dat je beter en sneller kunt nadenken en dat de productiviteit stijgt. We zetten een aantal tips and tricks op een rijtje.     

Ontbijt met trage suikers

Snelle suikers geven onmiddellijk een goed gevoel, maar na de high voel je je zwakker, verwarder en nerveuzer. Om te voorkomen dat je instort, wordt het aangeraden om te ontbijten met trage suikers. Die worden traag afgegeven waardoor de hersenen de hele voormiddag lang voorzien worden van energie en bovendien zijn ze erg vullend. Ook proteïnerijk voedsel heeft een positieve impact op de concentratie, dus af en toe eieren met spek eten kan zeker geen kwaad.

Eet: havermoutpap met fruit, bruin brood, bananen, eieren, avocado op toast
Vermijd: wit brood, ontbijtkoeken, donuts…

spinazie-kip.jpg

Dump pasta en hamburgers

Ook bij de lunch loeren dezelfde boosdoeners om de hoek. Pasta’s bevatten veel koolhydraten en geven hun suikers heel erg vlug af, wat zorgt voor de gevreesde korte suikerpiek en een plotse daling. Maaltijden met veel slechte vetten, zoals een hamburger, geven hun energie trager af, maar zorgen ervoor dat ons spijsverteringsstelsel harder moet werken. Daardoor wordt er minder zuurstof naar de hersenen gevoerd en voelen we ons slaperig en suf.

Eet: mager wit vlees zoals kip en kalkoen, groenten zoals spinazie en courgette, vette vis
Vermijd: pasta, vette hamburgers, frieten, kaasvingers

fruitnoten.jpg

Snack gezond

Het is erg verleidelijk om een klein suikerdipje te verhelpen met zoete snacks, maar fruit, noten en groenten zijn een veel betere optie. Je zult je niet alleen beter in je vel voelen, maar je zult ook creatiever zijn, je gemotiveerder voelen en je geheugen zal erop vooruit gaan. Bovendien stimuleer je zo de aanmaak van dopamine, het beloningshormoon. Als je toch zin hebt in iets zoeters, kan een stukje zwarte chocolade soelaas bieden, want dat verhoogt de concentratie.

Eet: walnoten, pindanoten, alle soorten fruit, rauwe wortels, bloemkool, zwarte chocolade
Vermijd: chips, snoeprepen, snoep, puddinkjes

En verder?

  • Drink voldoende water. Zo blijven je hersenen gehydrateerd en kun je beter nadenken.
  • Eet voldoende. Als je een chronisch voedseltekort hebt, kan een kleine glucosedip al een grote impact op je redeneervermogen hebben.
  • Sla geen maaltijden over. Je zult vlugger honger hebben en geneigd zijn om naar ongezonde snacks te grijpen.
Terug naar overzicht