#5 Vergaderen in de voetsporen van… | C/A Planner

#5 Vergaderen in de voetsporen van…

Op zoek naar een meetingbestemming waar je historische beslissingen kan nemen? Die voor een omwenteling of kentering kunnen zorgen. Kies dan voor een van deze bestemmingen in de reeks 'In De Voetsporen Van' waar reeds historische meetings te gast waren. Misschien straalt een beetje van de historische kracht af op jouw meeting!

Nummer #5 in de reeks is…

Plaats: Maastricht
Verdrag van Maastricht (1993)

Wie?
De leiders van de kernlanden van de huidige Europese Unie- België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk- verzamelden in 1993 in Maastricht, om een Europese eenheid vorm te geven. De vergadering vond plaats in het Provinciehuis Limburg.

Wat?
In het verdrag werd de Europese Economische Gemeenschap geherdefinieerd naar de Europese Gemeenschap, omdat de organisatie zich steeds meer bezig hield met terreinen buiten het Economisch kader. In het verdrag werd ook de basis gelegd voor een Economische en Monetaire Unie (EMU) met een gemeenschappelijke munteenheid over gans Europa.

Resultaat?
Het verdrag legde de basis voor de EU zoals we de organisatie de dag van vandaag kennen. Er werd een kader ontworpen voor de toekomstige Europese visie: een politieke en economische eenmaking. De gemeenschappelijke munteenheid 'de euro' kreeg op de meeting ook zijn eerste vormen. Misschien iets te kort door de bocht, maar de basis van Europa werd in Nederlands Limburg uitgedacht!  

Terug naar overzicht