Switzerland Convention & Incentive Bureau | C/A Planner

Switzerland Convention & Incentive Bureau

7 redenen om Lausanne te kiezen voor uw volgende meeting of congres

Op donderdag 8 en vrijdag 9 mei vertrok THEPLANNER.be onder begeleiding van het Switzerland Convention & Incentive Bureau naar het Zwitserse Lausanne voor een kennismakingsbezoek met vijf Belgische bedrijven.

Op donderdag 8 en vrijdag 9 mei vertrok THEPLANNER.be onder begeleiding van het Switzerland Convention & Incentive Bureau naar het Zwitserse Lausanne, de hoofdstad van het kanton Vaud, voor een kennismakingsbezoek met vijf Belgische bedrijven. Lausanne, thuisstad van het Internationaal Olymisch Comité ligt op 40 minuten rijden van de luchthaven van Genève, te bereiken via rechtstreekse vluchten vanuit Brussel. Die vlotte bereikbaarheid is alvast één reden om voor Lausanne te kiezen. Maar we leggen er graag nog zes extra op tafel…

Genieten van een universiteitsstad die baadt in cultuur en geschiedenis


Lausanne is naar Zwitserse maatstaven een middelgrote stad met zo'n 130.000 inwoners. De stad is op drie heuvels gebouwd en het Lémanmeer. (het meer van Genève dus) ligt aan haar voeten – wat Lausanne extra aantrekkelijk maakt. De oude binnenstad is grotendeels autovrij en u kunt er zalig genieten van de sfeervolle parken, het gezellige straatbeeld, de indrukwekkende bouwwerken, de paleisachtige hotels en de levendigheid van deze universiteitsstad. Boven al dat moois torent de Cathédrale Notre-Dame de Lausanne uit, een stuk geschiedenis in gotische stijl waarvan de bouw al in de 12de eeuw begon. Deze kathedraal kan zich beroemen op één van de duurste kerkorgels ter wereld, met meer dan 7.000 pijpen. Tijdens de middeleeuwen was het een trekpleister voor pelgrims die er kwamen bidden voor de 'Gouden Maagd'. De kathedraal diende in die tijd als trotse wachttoren om over de stad te waken om branden te signaleren en vijanden te herkennen. Tot op vandaag is er nog altijd een nachtwachter die over Lausanne waakt, van 10u 's avonds tot 2u 's nachts. U kunt hem in het kader van een bedrijfsevent trouwens een bezoek brengen, in een kamer in het bovenste deel van de kathedraal. Exact op het uur roept hij dan vanop grote hoogte: "C'est le guet, il a sonné l'heure". Een stukje unieke traditie van meer dan 500 jaar geleden dat vandaag dus nog verder leeft.

Fietstochten door de glooiende wijngaarden


Als u trouwens op de top van de kathedraal staat, zal u ook een prachtzicht hebben op de wijngaarden die zich neervlijen rond Lausannne. In de Vaud wordt een kwart van alle Zwitserse wijn geproduceerd en veel van de wijngaarden – die vooral witte Chasselas voorbrengen – liggen aan de oevers van het meer. De beroemste wijnstreek is Lavaux, ten oosten van Lausanne. Deze regio staat trouwens genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt beschermd tegen stedelijke ontwikkeling. Volgens de lokale bevolking schijnt de zon hier drie keer op de druiven: één keer rechtstreeks, één keer via spiegeling in het meer en één keer via de rotswanden die overdag opwarmen en dan 's nachts hun warmte weer afgeven. Een fietstocht door de wijnterrassen en degustaties van het lokale nat zijn voor groepen alleszins een aanrader.

Dineren aan boord van een Belle Epoque boot op het Lémanmeer


Het Lémanmeer is het grootste meer van Europa. Het is er ideaal om met een groep te gaan zeilen, waterskiën of kanoën. Dit is ook de moeite: een tocht aan boord van een Belle Epoque boot en in alle rust varen van Lausanne naar de haven van Ouchy. Of u kunt het combineren met een diner aan boord. U heeft de keuze uit 8 boten, met namen als La Suisse, Savoie, Simplon of Rhône. De boten hebben een capaciteit van 150 tot 278 personen in banketstijl.

Origineel vergaderen in het Olympisch Museum


Lausanne, dat sedert 1994 de titel draagt van Olympische hoofdstad, is de thuishaven van meer dan veertig sportorganisaties en sportfederaties. U vindt er ook het Olympisch Museum, dat in april 2014 na een grondige renovatie opnieuw de deuren opende. Het museum zelf (één van de dertig musea in Lausanne) biedt een prachtige, permanente en interactieve tentoonstelling over sport, de Olympische Spelen en het Olympisch gedachtengoed. Er staan meer dan 10.000 stukken tentoongesteld die verband houden met de Spelen. In zo'n decor kunt u galadiners organiseren tot 250 personen of vergaderen in het auditorium met een capaciteit tot 170 personen. Er is in het museum ook nog een extra zaal die ruimte biedt aan ongeveer 50 personen in theaterstijl. Leuk om te weten: na sluitingstijd –dus na 18u– kunt u met uw bedrijf het gebouw in exclusiviteit afhuren voor meetings, diners of bedrijfsevents.

Slapen onder vijf sterren


Lausanne telt unieke en historische hotels die het ideale decor kunnen zijn voor residentiële seminars. Het Lausanne Palace is er een van. Het hotel werd gebouwd in Belle Epoque-stijl en opende de deuren op 19 juni 1915. Lausanne Palace telt 147 kamers en suites met een onvolprezen zicht op het meer. Verder zijn er ook vier restaurants (waarvan één met een Michelin-ster) en vergaderzalen tot 300 personen. Bent u met een kleine groep, dan moet u zeker afzakken naar de kelder, waar er zo'n 20.000 wijnflessen van over de hele wereld liggen te rusten. Een gedroomde plaats voor een smakelijke degustatie!

Een andere ster aan het hotelfirmament in Lausanne is Beau-Rivage Palace. Een onwaarschijnlijk mooi hotel dat 150 jaar elegante geschiedenis ademt en omgeven is door prachtige tuinen. Dit hotel, met 134 kamers en suites, heeft een lange traditie van gastvrijheid en is één van de 'Leading Hotels of the World'. Aan vergaderzalen in Beau-Rivage Palace geen gebrek: het hotel telt 14 zalen, waarvan de grootste een capaciteit heeft van 400 personen in theaterstijl. Ook 'gourmands' komen aan hun trekken in Beau-Rivage Palace: er zijn vier restaurants, waaronder een gastronomische tempel van Anne-Sophie Pic dat trots mag zijn op twee Michelin-sterren.

Naast een aanbod van vijfsterrenhotels heeft Lausanne ook een uitgebreide keuze uit vier- en driesterrenhotels. Op die manier kan deze bestemming volgens ieders budget een geschikte en stijlvolle oplossing aanbieden.

Congressen op hoog niveau in het SwissTech Convention Center


Het SwissTech Convention Center is met haar futurische design een uniek congrescentrum in Europa. Het gebouw is 100% modulair en kan volledig op maat aangepast worden aan de wensen van veeleisende congresorganisatoren. Het auditorium met mezzanine heeft een totale oppervlakte van 2.700m2: er is ruimte voor 2.206 congresgangers in het auditorium en 794 op de mezzanine. Het auditorium is volledig modulair en kan omgevormd worden tot een congresauditorium, een exporuimte of een banketzaal. En dat in minder dan 15 minuten! Hierbij verdwijnen de stoelen in de zaal via een ingenieus systeem in een ruimte onder de vloer. Ook de mezzanine zelf kan, via modulaire muren, volledig naar wens omgebouwd worden. Op de benedenverdieping van het gebouw is nog eens zowat 1.500m2 ruimte voor 15 break-out rooms, die eveneens naar wens opgebouwd kunnen worden.

Niet alleen het modulaire aspect maakt het SwissTech Convention Center zo uniek. Dit congrescentrum, gelegen aan de campus van de prestigieuze 'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne' (EPFL), staat ook voor duurzaamheid. Het energieconcept van het gebouw is uniek: het water van Lac Léman wordt gebruikt voor de verwarming, op het dak ligt een installatie van 15.000m2 fotovoltaïsche panelen voor de electriciteitsproductie en aan de westelijke zijde van het congrescentrum zijn unieke, gekleurde fotovoltaïsche cellen gemonteerd vóór de ramen. Samen zijn ze goed voor de productie van 2.000 kWh per jaar. Verder wordt er ook geothermische warmte opgewekt via vier megapilaren die 30 meter diep de grond in gaan. Een toplocatie dus voor duurzame congressen!

Het SwissTech Convention Center, waarvan alle ruimtes baden in daglicht, is perfect bereikbaar vanuit het centrum van Lausanne. Het wordt dan ook ongetwijfeld een magneet voor tal van congressen uit binnen- en buitenland.

Delen

Direct contact

Switzerland Convention & Incentive Bureau

Voor meer informatie over de vergadermogelijkheden in Lausanne:
Switzerland Convention & Incentive Bureau
Contact: Myriam Winnepenninckx
Rue Belliard 20
B-1040 Brussel
T: +32 2 345 83 57
E: myriam.winnepenninckx@switzerland.com
W: www.MySwitzerland.com/meetings