Ergonomisch verantwoord vergaderen | C/A Planner

Vergaderingen en meetings die een eeuwigheid lijken te duren, je kent ze wel. Je zit de hele tijd op je stoel en je doet je best om van begin tot eind je hoofd bij de les te houden. Mentaal kunnen vergaderingen dus zeker een beproeving zijn, maar lichamelijk ook. Zo lang neerzitten is namelijk niet echt gezond te noemen. Vaak zit je dan ook de hele tijd in dezelfde, misschien niet zo goede, houding en toch moet je je focus proberen behouden terwijl je de stijfheid en de rugpijn al voelt aankomen. Wij willen je graag helpen dit te voorkomen, dus geven we enkele tips om jouw rug te sparen tijdens de volgende vergadering.

Rug recht!

Het is ten eerste belangrijk om de juiste zithouding aan te nemen. Dat wil zeggen met het bovenlichaam zo recht mogelijk, zodat je de hele rugleuning kunt voelen. Niet vooroverbuigen, dus! Af en toe eens achteroverleunen of de benen strekken is wel aan te raden.

Actie!

Als je niet zelf kan kiezen wanneer je pauze neemt maar toch even behoefte hebt aan beweging, kan je enkele eenvoudige stretchoefeningen doen.

Nek:

Draai je hoofd zodat je helemaal naar links kijkt, en draai het dan helemaal naar rechts. Herhaal dit een paar keer.

Schouders:

Ook je schouders kan je makkelijk stretchen door ermee te rollen of ze heel hoog op te trekken en weer te laten zakken.  

Rug en borst:

Als je onze eerste tip niet goed gevolgd hebt en toch voorovergebogen op je stoel hebt gezeten, dan hebben we een goede oefening voor jou. Rek je armen wijd uit alsof je net de winning goal tijdens de finale op het EK hebt gescoord. Trek vervolgens je schouders achteruit. Deze oefening zal de aangerichte schade niet goedmaken, maar je zal je wel eventjes beter voelen.

Pauze!

Uren aan een stuk neerzitten is sowieso niet gezond. Om de zoveel tijd een pauze inlassen is dan ook een must. Tijdens die pauze moet je natuurlijk niet weer gaan zitten. Wandel liever eventjes rond of, als er tijd voor is, ga even sporten. Als je lang hebt moeten stilzitten en nog lang zult moeten stilzitten, zal het des te meer deugd doen om even de benen te strekken en misschien zelfs frisse lucht op te snuiven. Passeer terwijl ook even bij de waterfontein of de drankautomaat, want voldoende water drinken is altijd belangrijk.

Sta op!

Schuif de stoelen maar aan de kant, want wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat rechtstaand vergaderen eigenlijk meer voordelen heeft dan zittend vergaderen. De deelnemers blijken namelijk alerter en actiever. Natuurlijk is uren aan een stuk rechtstaan ook niet ideaal, maar door de verbeterde alertheid worden sneller beslissingen genomen, waardoor de vergadersessies ongetwijfeld een pak korter worden. Overigens is rechtstaan ook beter voor je algemene gezondheid, want je verbrandt er calorieën mee. Je kan dus zelfs vermageren terwijl je vergadert!

Terug naar overzicht