#2 Vergaderen in de voetsporen van… | C/A Planner

#2 Vergaderen in de voetsporen van…

Op zoek naar een meetingbestemming waar je historische beslissingen kan nemen? Die voor een omwenteling of kentering kunnen zorgen. Kies dan voor een van deze bestemmingen in de reeks 'In De Voetsporen Van' waar reeds historische meetings te gast waren. Misschien straalt een beetje van de historische kracht af op jouw meeting!

Nummer #2 in de reeks is…

Plaats: Versailles
Het Verdrag van Versailles

Wie?
Na Wereldoorlog I, in 1919, organiseerden de winnende mogendheden een wel heel speciale meeting. Vertegenwoordigd door hun leiders: Lloyd George (Groot-Brittanie), Orlando (Italie), Clemenceau (Frankrijk) en Wilson (Verenigde Staten) discussieerden ze over de toekomst van de 'wereld' in het idyllische kasteel van Versailles.

Wat?
In de spiegelzaal van het wereldbefaamde Versailles vond een vredesconferentie plaats. De wereld was geshockt door de gruwelijke taferelen van de oorlog en zo'n feit mocht niet meer voorvallen. Duitsland werd zware straffen opgelegd en in de volksmond spreekt men ook wel over het 'Dictaat van Versailles'.

Resultaat?
Een historische meeting als deze verdient uiteraard een historisch kader. Niet toevallig werd gekozen voor Versailles, het symbool voor de Franse suprematie en rijkdom. Het was de bedoeling de Duitsers te imponeren en hun verlies te onderstrepen. Maar de Duitsers waren gekrenkt in hun eer en het was een voedingsbodem voor het Duits nationalisme. We weten allemaal tot wat dat heeft geleid…  

Terug naar overzicht